Як розрахувати кількість порцій у казані?
Щоб визначити, скільки порцій можна приготувати в казані, потрібно врахувати:
• Об’єм казана (літри)
• Тип страви (густота, спосіб приготування)
• Середній об’єм однієї порції
Розрахунок кількості порцій у казанах різного об’єму
Об’єм казана |
Супи, плов (300-400 мл/порція) |
М’ясо, рагу (250-350 мл/порція) |
Каша, тушковані страви (200-300 мл/порція) |
3 л |
7-10 порцій |
8-12 порцій |
10-15 порцій |
5 л |
12-16 порцій |
14-18 порцій |
16-22 порції |
8 л |
20-25 порцій |
22-28 порцій |
25-35 порцій |
10 л |
25-30 порцій |
28-35 порцій |
30-40 порцій |
16,5 л |
40-55 порцій |
45-60 порцій |
50-70 порцій |
24 л |
60-80 порцій |
65-90 порцій |
75-100 порцій |
40 л |
100-130 порцій |
110-150 порцій |
130-180 порцій |
Рекомендації щодо вибору казана під кількість людей
• 3-5 л – для сім’ї (4-8 осіб)
• 8-10 л – для компанії (10-20 осіб)
• 16,5-24 л – для великого застілля (30-60 осіб)
• 40 л – для масових заходів (100+ осіб)
Додаткові поради:
• Для плову або супів варто залишати 10-15% об’єму казана вільним, щоб було зручно перемішувати інгредієнти.
• Для м’ясних або тушкованих страв, які не дають багато рідини, можна брати казан трохи меншого розміру.
• Якщо планується додатковий гарнір (хліб, салати), то можна розраховувати менші порції.