Jak obliczyć liczbę porcji w kociołku?

Як розрахувати кількість порцій у казані?

Щоб визначити, скільки порцій можна приготувати в казані, потрібно врахувати:
• Об’єм казана (літри)
• Тип страви (густота, спосіб приготування)
• Середній об’єм однієї порції

 

Розрахунок кількості порцій у казанах різного об’єму

Об’єм казана

Супи, плов (300-400 мл/порція)

М’ясо, рагу (250-350 мл/порція)

Каша, тушковані страви (200-300 мл/порція)

3 л

7-10 порцій

8-12 порцій

10-15 порцій

5 л

12-16 порцій

14-18 порцій

16-22 порції

8 л

20-25 порцій

22-28 порцій

25-35 порцій

10 л

25-30 порцій

28-35 порцій

30-40 порцій

16,5 л

40-55 порцій

45-60 порцій

50-70 порцій

24 л

60-80 порцій

65-90 порцій

75-100 порцій

40 л

100-130 порцій

110-150 порцій

130-180 порцій

 

Рекомендації щодо вибору казана під кількість людей

 • 3-5 л – для сім’ї (4-8 осіб)

 • 8-10 л – для компанії (10-20 осіб)

 • 16,5-24 л – для великого застілля (30-60 осіб)

 • 40 л – для масових заходів (100+ осіб)

 

Додаткові поради:

 • Для плову або супів варто залишати 10-15% об’єму казана вільним, щоб було зручно перемішувати інгредієнти.

 • Для м’ясних або тушкованих страв, які не дають багато рідини, можна брати казан трохи меншого розміру.

 • Якщо планується додатковий гарнір (хліб, салати), то можна розраховувати менші порції.

 


Як доглядати за казаном із литого алюмінію: поради та лайфхаки